Denksport voor Honden

Denksport voor honden: wat is dat?

 

Denksport voor honden kan je vergelijken met denksportpuzzels en hersenkrakers voor mensen. De hond wordt mentaal uitgedaagd. Met zijn neus gaat hij op zoek naar zijn beloning. Hij leert keuzes maken en gaat probleemoplossend denken. Het uitgangspunt is samenwerken in rust en sereniteit. 

 

Denksport voor honden helpt oa jonge honden op hun ontdekkingsreis, leert puberhonden beter te focussen en houdt oudere en minder mobiele honden fit. 

 

Denksport voor honden draagt bij tot het algehele welzijn van de hond. Het is een aanvulling op de dagelijkse opvoeding.  Vaak wordt het ingezet bij probleemgedrag of lichamelijke ongemakken.

De geurwereld van de hond.

 

De neus van de hond is fenomenaal. Waar wij de geur waarnemen van een vers gebakken appelcake, kan onze hond zeggen welke ingrediënten gebruikt werden.  Honden ruiken, afhankelijk van het ras, tig keer beter dan de mens. Zij ruiken met elk neusgat afzonderlijk, ademen geuren in langs voor en blazen die langs de zijkant er terug uit. Zo kan de hond precies lokaliseren welke geur zich waar bevindt. Daarbovenop komt nog dat de opslagcapaciteit voor geuren in de hersenen van de hond aanzienlijk groter is dan die bij de mens. 

En zij beschikken over het orgaan van Jacobson dat achter de bovenhoektanden ligt en een extra dimensie geeft aan hun reukvermogen.

 

Woeftastisch, vind je niet?

Verrijking

 

Verrijking stimuleert de nieuwsgierigheid en vergroot het zelfvertrouwen. Door gebruik te maken van verschillende ondergronden, materialen en hoogteverschillen kan je zowel binnen als buiten een ruimte zo inrichten dat het voor je hond één grote ontdekkingsreis wordt.

 

Bij verrijking is het de bedoeling dat je hond ongedwongen op avontuur kan gaan op zijn eigen tempo en zonder afgeleid te worden. Honden vinden het immers heel fijn dat ze ongestoord en ongeremd mogen rondsnuffelen.

 

Zijn mensje mag in stilte mee genieten.

Puzzelen met je hond

 

Met huis-, tuin- en keukenspullen kan je zelf puzzels bedenken. Denk hierbij ook aan de veiligheid voor de hond. Gebruik materialen die verantwoord zijn en zorg dat dit in goede omstandigheden kan gebeuren. Zet voldoende water beschikbaar want tijdens het puzzelen draait de neus overuren. De slijmvliezen drogen uit wat maakt dat de hond dorst krijgt.

 

Het is heel belangrijk om de puzzel stapsgewijs aan te leren. Geef je hond de tijd die hij nodig heeft. Denksport gaat immers over geconcentreerd mentaal bezig zijn en teamwork. Het proces is belangrijker dan het einddoel.

 

En heeft hij eens geen zin. Prima! Volgende keer beter.

Vaste spellen

 

In de handel zijn verschillende soorten denkspellen beschikbaar met verschillende moeilijkheidsgraden. De principes blijven hetzelfde.

Bij vaste spellen moet de hond verschillende technieken gebruiken (pionnen opheffen of verplaatsen, plaatjes verschuiven, lades opentrekken, ...).

 

Het probleemoplossend vermogen van de hond wordt uitgedaagd. Vaak moet de hond een eerste puzzel oplossen om bij de volgende te kunnen. Leer de technieken 1 voor 1 aan vooraleer je ze gaat combineren. 

 

Have fun!